Viena no būtiskākajām videonovērošanas kameras tehniskajām īpašībām, kam jāpievērš uzmanība izvēloties piemērotu kameru jūsu vajadzībām, ir tās redzamības leņķis (Field of View (FOV) tulkojumā no angļu valodas)!

Redzamības leņķi nosaka vairāki videonovērošanas kameras tehniskie parametri kopā - attēla uztveršanas matrica un objektīva fokusa attālums. Tas ir attālums starp objektīva optisko centru, kurā fokusējas gaisma, un attēla uztveršanas matricu, uz kuru gaisma krīt.

Visvairāk redzamības leņķi ietekmē objektīva fokusa attālums, ko tehniskajos aprakstos norāda milimetros.
Var gadīties, ka kamerām ir atšķirīgs redzamības leņķis situācijā, kad abām, piemēram, ir 2.8mm objektīvs.

Jo mazāks ir fokusa attālums, jo plašāks būs kameras redzamības leņķis.
Uzskatāms piemērs zemāk:







Ir pieejamas kameras ar ļoti plašu redzamības leņķi, piemēram, pat 180°.
Kameras, kas dod ļoti plašu redzamības leņķi būs izliekta attēla effekts, ko dēvē par "zivs acs" (fish eye tulkojumā no angļu valodas) efektu.

Šādu kameru var uzstādīt, piemēram, perpendikulāri pie taisnas sienas un jūs iegūsiet pārredzamību visai terietorijai - no sienas plaknes pa kreisi līdz sienas plaknei pa labi no kameras.

! Šāds risinājums būs labi piemērots teritorijas kopskata pārredzamībai vai, ja jāredz plaša teritorija tuvā attālumā, piemēram, gaitenī, treptelpā utml.

! Mazāk piemēroti būs, ja svarīgas ir detaļas, piemēram, cilvēku sejas, ja tās kādā brīdī nav tuvu pie pašas kameras. Protams, detaļu redzamibu var uzlabot, izmantojot kameru ar augstāku izšķirtspēju, tādejādi iegūstot iespēju detaļas saredzēt tālākā attālumā, taču tas joprojām būs nesalīdzināmi ar kameru, kas ir ar šaurāku redzamības leņķi.








Kameras ar plašu redzamības leņķi, piemēram, 100°  līdzīgi kā iepriekšminētā "Fish eye" kamera, būs piemērotas plašas teritorijas kopskatam. Uzstādot šādu kameru teritorijas stūrī, pieņemot, ka tas ir taisnleņķa stūris, iegūsiet pārredzamību no vienas malas līdz otrai.

Atšķirībā no kameras ar ļoti plašu redzamības leņķi, šādai kamerai būs stipri mazāk deformēts attēls vai pat nebūs vispār izliekto malu.

Būs vairāk un tālāk pamanāmas detaļas, ko, protams, ietekmē arī kameras izškirtspēja, ar augstāku izšķirtpējas kameru detaļas būs pamanāmas lielākā attālumā.












Ja svarīgas ir detaļas, tad vispiemērotākā būs
kamera ar šauru redzamības leņķi, kas ir vērsta tieši uz vajadzīgajām detaļām, piemēram, automašīnu numuriem, cilvēku sejām utml.


Kā piemērā, attēlos pa kreisi.


Jo šaurāks kameras redzamības leņķis, jo labāk būs saskatāmas iepriekšminētās detaļas uz ko kameras redzamība būs noregulēta, taču ārpus kadra paliks tuvāk esošie objekti.


Protams, pievērst kameru uzmanību katrai detaļai var sanākt nesamērīgi dārgs risinājums, taču, kā vidusceļš būtu izmantot paralēli gan plaša redzamības leņķa kameras gan šaura.


Telpas vai teritorijas kopskatam izmantot plaša redzamības leņķa kameru un detaļām šaura redzamības leņķa kameru, kas pievērš uzmanību tādām vietām kā piebraucamie ceļi, vārti, durvis utml.














Lūdzu, ņemiet vērā, ka paraugu attēli ir paredzēti, lai radītu kopēju priekštatu par redzamības lauka izmaiņām un nav viennozīmīgi attiecināmi uz kādas kameras attēla kvalitāti.


Jūs variet izmantot bezmaksas redzamības kalkulatoru, lai piemeklētu kameru ar piemērotāko redzamības leņķi.